luni, 2 februarie 2015

Misterioasele remedii chinezeşti



* Preparatele pe bază de ginseng şi Ginkgo biloba fac minuni în stimularea imunităţii şi combaterea cancerului 

Ierburile chinezeşti sînt recunoscute în întreaga lume pentru virtuţile curative deosebite. Erau folosite cu succes încă de acum 3.000 de ani. Reţetele vechilor chinezi nu mai sînt secrete, o serie de medicamente avînd la bază anumite plante originare din China. În zilele noastre, se cunosc circa 5.700 plante medicinale provenite din această zonă, dintre care ginsengul şi Ginkgo biloba sînt cele mai populare. Nu numai că vindecă o gamă largă de boli, dar s-au dovedit a fi leacuri universale, fără efecte secundare şi cu proprietăţi profilactice miraculoase. Nu degeaba în China antică şi feudală doctorul era remunerat numai cît timp pacietul era sănătos. Dacă se îmbolnăvea, medicul plătea costul tratamentului. 


Tratamente ieftine şi sigure 


Medicina tradiţională chineză reprezintă pentru companiile farmaceutice cea mai redutabilă concurenţă. Medicamentele şi metodele de tratament orientale au fost supuse verificărilor ştiinţifice de tot felul, fără să le fi descoperit vreun cusur. Leacurile chinezeşti sînt din ce în ce mai folosite în Europa. Vindecă sigur, chiar dacă tratamentul este mai îndelungat decît în cazul medicinii alopate, au preţuri mici şi sînt 100% naturale. Tradiţional, plantele se folosesc sub formă de decoct care a fiert la foc mic între 30 - 40 de minute. Dar mai sînt folosite şi pulberile uscate de ierburi, tincturile, unguentele şi comprimatele. Gustul decocturilor nu e deloc plăcut, dar poate fi uşor învins dacă ne gîndim la cît de eficiente sînt. Atenţie! Plantele chi nezeşti fac minuni, dar tratamentul nu se face haotic, ci numai sub îndrumarea medicului care stabileşte dozajul optim. 


 

Nicio reţetă fără ginseng 

În urmă cu 2.000 de ani, în China se credea că ginsengul îmblînzeşte animalele, impulsionează gîndirea şi domoleşte spaimele. Totodată, întărea sistemul imunitar şi împiedica instalarea depresiilor. Proprietăţile lui nu s-au schimbat, fiind un medicament bun la toate. Este una dintre cele mai folosite plante din lume. În antichitate, ginsengul era extrem de preţuit, costul său fiind apropiat de cel al aurului. Este considerat un simbol al vieţii, fiind denumit şi „alimentul nemuririi“ sau „rădăcina vieţii“. În China, aproape orice reţetă prescrisă de medic conţine ginseng. Anual, sînt vîndute în lume sute de tone, produse în peste 50 de ţări. Dar, paradoxal, ginsengul e şi una dintre cel mai puţin cunoscute plante, încă nu i s-a descoperit secretul, principiul activ care să fie răspunzător de aceste însuşiri. 


Rădăcina sănătăţii 

Ginsengul se numeşte ştiinţific Panax ginseng. Panax vine din limba greacă, de la zeiţa Panacea, vindecătoarea tuturor bolile, iar ginseng - de la chinezescul renshen, „rădăcina vieţii“. Specia este ocrotită de lege şi este cultivată intens în China, Japonia, Coreea şi Rusia. Se spune că efectele ginsengului de China sînt incomparabile cu cele din alte ţări. În farmaciile şi magazinele naturiste din România, ginsengul se găseşte în mai mult de 20 de forme. În general, ginsengul este utilizat pentru vigoare. Cei care consumă regulat ginseng sînt mai puţin supuşi riscului de a se îmbolnăvi de cancer. Reduce concentraţia de zahăr în sînge. Măreşte capacitatea de adaptare a organismului la suprasolicitare, are efecte antiinflamatoare, antioxidante. Are efecte benefice asupra metabolismului. Contribuie la îmbunătăţirea digestiei şi respiraţiei, fertilităţii, tensiunii arteriale, hipoglicemiei, inflamaţiilor articulare, funcţiei hepatice şi are efect energizant. Persoanele cu vîrste peste 40 de ani au nevoie de ginseng. Dar şi cei care sînt supuşi permanent la stres. 


Ce-i prea mult strică 

Sub acţiunea ginsengului, infecţiile dau înapoi de la sine, convalescenţa este mai scurtă, puterea de muncă sporeşte. La venirea anotimpului rece, o cură de 10-20 de zile cu această plantă ţine la distanţă gripa şi guturaiul. Se administrează circa 1 g de rădăcină pe zi, pentru un adult. Este indicată atît pentru persoanele sănătoase, cu efect profilactic, cît şi pentru bolnavi, mai ales cronici. Efectul benefic se resimte cam în a 10-a zi de tratament. Planta conţine substanţe care pot activa hormonii feminini. S-au semnalat cazuri în care femeilor de peste 70 de ani, care au abuzat de ginseng, le-a revenit ciclul menstrual. Excesul de ginseng mai poate produce insomnie, nervozitate, depresii, diaree şi erupţii pe piele. Această plantă exotică sporeşte secreţia hormonală. Se spune că după un consum mare, un bărbat poate onora zece femei. 


Arborele nemuritor 

Ginkgo biloba este o „fosilă vie“, un simbol al longevităţii, văzut ca o adevărată minune a medicinii. Arborii de Ginkgo biloba pot trăi mai mult de 1.000 de ani. Cea mai veche fosilă datează de acum 270 milioane de ani, din era dinozaurilor. Cel mai bătrîn Ginkgo din China are 3.500 de ani, exemplarele cu vîrsta de peste 100 de ani fiind plante protejate. Un arbore Ginkgo a rezistat dezastrului atomic din Hiroshima. Ginkgo provine din termenul chinezesc ginkyo însemnînd „caisul argintiu“. Sămînţa seamănă cu o caisă, iar fructul are culoare argintie. Biloba înseamnă „cu doi lobi“, după aspectul frunzei, în formă de evantai. Datorită rezistenţei naturale la boli, insecte, poluare, foc şi chiar radiaţii radioactive, Ginkgo este plantat în oraşe şi zone urbane. Poate fi găsit şi în Braşov, în curtea Facultăţii de Silvicultură

Iarba memoriei 

Conform studiilor, extractul de Ginkgo biloba are trei principale efecte asupra organismului uman: îmbunătăţeşte circulaţia sanguină (proprietăţi vasodilatatoare în special la nivelul circulaţiei cerebrale, retiniene şi periferice), antioxidant natural puternic (contribuie la mecanismul de apărare împotriva agresiunii produse de radicalii liberi) şi anticoagulant (refacerea după accidente ischemice şi accidente vasculare cerebrale). Seminţele sînt folosite în tratarea astmului, răcelii, infecţiilor urinare, facilitarea digestiei, tratamente dermatologice, dureri de cap şi ca pansament pentru răni. Sînt bune ca stimulent al circulaţiei cardiace şi pentru problemele respiratorii, îmbunătăţesc vederea, combat răul de înălţime. Frunzele de Ginkgo biloba previn degradarea intelectuală la bătrîni (Alzheimer şi alte demenţe). De asemenea, se îmbunătăţeşte circulaţia periferică a sîngelui la extremităţi (mîini, picioare), diminuînd senzaţia de frig, de amorţeală. Există numeroase preparate farmaceutice bazate pe extracte din frunze de Ginkgo biloba. Cei care iau medicamente anticoagulante nu trebuie însă să le combine cu Ginkgo. 

                                
                                          
Ceaiul verde Ceaiul verde se obţine din frunzele de Camelia sinensis, la fel ca multe alte ceaiuri, dar diferenţa e că, la ceaiul verde, procesul natural de fermentaţie este oprit. Ceaiul verde este cunoscut şi sub denumirea de ceai nefermentat sau ceai virgin. Conţine uleiuri esenţiale, teină, flavonoide, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu, fier, fluor, alcaloizi. Polifenolii combat radicalii liberi produşi de poluare, fum de ţigară, gaze de eşapament, ultraviolete. Teina stimulează arderea grăsimilor, are proprietăţi diuretice. Flavonoidele protejează împotriva stresului. Toate aceste componente fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral şi factor de protecţie anticancer. Ceaiul verde e recomandat în curele de slăbire. Întîrzie îmbătrînirea prematură a creierului, reduce formarea tartrului dentar şi stopează apariţia cariei dentare. Previne accidentele cardio-vasculare şi sporeşte imunitatea. Această plantă diminuează riscul de cancer de sîn, dar şi de prostată. 

10 ierburi tămăduitoare 

* Boabe Munga - sursă bogată de substanţe care contribuie la păstrarea celor mai importante proteine în organism 
* Seminţe de susan negru – conţin vitamina E, acid folic, acid nicotinic, calciu. Au acţiune de tonifiere generală 
* Echinaceea - creşte rezistenţa organismului la infecţii. Tratează infecţiile tractului respirator superior 
* Ghimbir - îmbunătăţeşte activitatea tractului digestiv, are proprietăţi antiinflamatoare, stimulează circulaţia sanguină 
* Seminţe de morulă - îmbunătăţesc digestia şi activitatea intestinelor 
* Nuca neagră - are o mare valoare nutritivă şi acţiune tonifiantă 
* Alzina - are proprietăţi antiinflamatoare 
* Gotu cola - protecţia sistemului nervos 
* Cough Grass - antiinflamator 
* Ginostema pentafilum („iarba norocului“) - previne bolile cardiovasculare, reglează imunitatea, alungă oboseala şi lipsa de oxigen. 

Reţetă cu ginseng 

* Se cumpără o rădăcină de ginseng albă, de preferinţă chinezească, de la magazinele naturiste. Rădăcina să nu fie ruptă, presată sau fărîmiţată. Se caută o sticlă cu gura mai largă, cu dop, şi se introduce rădăcina în poziţie verticală cu capul în sus cu grijă, fără a leza integritatea ei. Se face un amestec de 1:1 din alcool dublu rafinat (70-85 grade), cu apă de izvor sau apă plată. Se toarnă peste rădacină pînă o acoperă cu 1 cm. Se lasă 2 luni într-un loc răcoros şi mai întunecaţ agitîndu-se zilnic de 2-3 ori. La ce este util acest elixir:
1) tonifierea generală a organismului: se bea dimineaţa o cantitate de 15-20 ml peste care se completează pînă la 50 ml cu apă de izvor sau plată. Este utilă în recuperări în urma oboselii fizice intense sau operaţii.
2) sub formă de loţiune dezinfectantă pe răni (în acest caz nu se mai diluează) 3) în loc de cafea în unele cazuri (nu este recomandat acest lucru în fiecare zi), se bea porţie dublă, 40 ml amestecat cu apă pînă la 100 ml.
4) extractul este şi tonic sexual, este recomandat în stări de slăbiciune sexuală (sau insuficienţă).
Nu consumaţi tonicul seara după ora 18, deoarece sînt şanse să nu mai dormiţi noaptea. Nu este bine să fie consumat de către hipertensivi deoarece după înghiţire, creşte uşor tensiunea. 
Dacă este păstrat la loc răcoros, acest elixir are efect continuu două generaţii. 

Sfatul medicului din China antică 

1. Mîncaţi cumpătat, fără să vă supraalimentaţi. 
2. Nu mîncaţi în pat.
3. Plimbaţi-vă după ce mîncaţi.
4. Abţineţi-vă de la orice fel de mîncare seara, înainte de culcare.
5. Mîncaţi des şi în cantităţi mici.
6. Începeţi cu alimentele fierbinţi, continuaţi cu cele calde, iar dacă nu există şi alimente reci, beţi apă rece. 
7. Primăvara, mîncaţi alimente condimentate, vara pe cele acide, toamna pe cele amare, iar iarna evitaţi alimentele sărate.
8. Nu mîncaţi fructe crude pe stomacul gol. 

                   
Scoarţa de China 

* Înainte de a fi fost descoperite antibioticele, scoarţa de China (celebra chinină) era singurul remediu capabil să lupte cu succes împotriva bolilor infecţioase din zona tropicală. Ea este un stimulent imunitar extrem de complex, normalizează activitatea nervoasă (de unde şi un efect de combatere a stresului extrem de eficient), reglează activitatea cardiacă, dilată vasele de sînge, scade febra, înviorează apetitul şi redă tonusul. Este un remediu bun în răcelile cu evoluţie galopantă, gripă.


http://www.monitorulexpres.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu