marți, 3 februarie 2015

Vitalitatea conform medicinei traditionale chinezesti

Medicina traditionala chineza reprezinta un complex de practici medicale dezvoltate timp de mii de ani in cadrul sistemului Taoist din China cuprinzand, ca si metode majore, acupunctura, moxibustia, dietoterapia, herbologia si Chi Kung-ul. Toate au rolul de a crea un ‘mediu intern’ in care omul sa-si mentina si imbunatateasca starea de sanatate la toate nivelele, ajungand sa se contopeasca, in cele din urma, cu Tao – calea naturii si a universului.

 Notiunea de vitalitate in traditia chineza este strans legata de trei concepte, cele trei asa numite ‘comori ale omului’ : Esenta (Jing), Energia (Chi) si Spiritul (Shen).
Esenta este o ‘substanta’ ce ‘umple’ corpul fizic. Ea este asociata in general cu elemente vitale transportate in fluxul sanguin, hormonii secretati de glandele sistemului endocrin (indeosebi hormonii sexuali), limfa, lubrifianti, alte fluide. Estenta are trei aspecte – intalnim o esenta primordiala (mostenita de la parinti), o esenta dobandita (rezultata din alimentatie) si cea a rinichilor(stocata in rinichi si testicule, respective ovare, dar care circula in corp prin extrameridiane, producand si maduva oaselor, a creierului si coloanei vertebrale). Esenta este practic adevarata ‘caramida de baza’ a vitalitatii si de multe ori este privita in termeni de ‘vana’, putere ‘sexuala’, vitala.
Energia reprezinta si ea o ‘substanta’, insa mult mai rafinata decat esenta, neputand fi observata din punct de vedere material. Ea este ‘organizata’ in fiinta umana intr-un sistem subtil, sustinad activitatile vitale ale trupului. Intalnim o energie primordiala, ce apare la nastere in rinichi si este raspandita in corp prin sistemul celor ‘trei focare’, hranind celulele si stimuland functionarea organelor interne ; si avem si o energie dobandita, produsa de corp, o suma a energiilor obtinute prin nutritie, prin respiratie si din apararea corpului impotriva factorilor patogeni externi.
Spiritul poate fi interpretat la chinezi in mai multe moduri. Pe de o parte, precum o energie rafinata din spatele activitatilor ce au loc in planul mental, creativ. Locul sau (al spiritului ‘constient’) il reprezinta inima (si vasele de sange ce tin de sistemul inimii), taoismul afirmand ca ‘inima este sediul mintii, al spiritului constient’. Dar si fiecare organ major (inima, plamanii, rinichii, splina, ficatul) are propriul sau ‘spirit’ (cel mai important fiind cel al inimii, Shen). In cele din urma avem spiritul sub forma scanteii divine (Yuan Shen – spiritul originar) ce se reconecteaza cu Tao, calea universului, Divinitatea.
Deplina vitalitate se obtine atunci cand esenta, energia si spiritul sunt in armonie. Esenta se transforma in energie, energia in spirit, iar spiritul se dizolva in eternitate, atingand adevarata sa natura. Si invers, spiritul hraneste energia iar energia potenteaza esenta, ducand la sanatate pe toate nivelele.
Chinezii definesc sanatatea prin trei caracteristici : organele interne pline de energie, mintea linistita si sufletul impacat. Atunci cand gandurile si emotiile ne sunt echilibrate si suntem in armonie cu ‘vointa spiritului’, cu destinul nostru, este evident ca energia va ramane stocata in rezervorul propriu si va sustine buna functionare a vasului fizic. In contrast, haosul mental-emotional datorat iesirii de pe calea proprie spiritului va determina golirea rezervorului energetic, iar trupul fizic va avea de suferit.



Tot chinezii au fost printre primii care au descoperit, prin meditatie, faptul ca structura energetica umana contine diferite porti de intrare si iesire, campuri de cultivare si sisteme de circulatie a energiei. E vorba de cele 7 porti-chakre, cele 3 campuri de ‘elixir’ (Tan Tien-uri – abdomen, inima si creier) si sistemul celor 12 perechi de meridiane principale (pe stanga si dreapta) si 8 extra-meridiane. Cercetari stiintifice recente au dovedit existenta meridianelor energetice, acestea fiind evidentiate prin fenomene de natura electro-magnetica.
Pe traseele acestor meridiane se afla anumite puncte speciale (cele ‘de acupunctura’), ce pot fi activate sau stimulate prin diverse modalitati (in principal acupunctura sau presopunctura) pentru fluidizarea circulatiei energetice. In aceste puncte se afla o retea bogata de vase de sange si fibre nervoase si s-a dovedit ca stimularea lor produce in mod real modificari benefice in activitatea organelor interne asociate.
Practicile esentiale ale vitalitatii au fost dezvoltate de chinezi in cadrul unei ramuri numita Chi Kung (QiGong) ce se poate traduce prin ‘indemanare, maiestrie in lucrul cu energia’. Exercitiile de Chi Kung constau din miscari ale corpului combinate cu anumite imagini mentale, echilibru emotional si control al respiratiei in scopul preluarii energiei din mediu (natura) si stimularii propriei energii interne. Corpul este influentat astfel de la nivelul sau energetic (lumina si stralucirea sa, evidentiate prin buna circulatie pe meridiane) catre cel fizic (la nivel de celula, organ si apoi corp ca intreg), atat pentru preventie cat si pentru tratament.
Bineinteles ca din acest sistem de ingrijire a sanatatii si crestere a vitalitatii nu putea lipsi alimentatia corecta si folosirea ierburilor. Chinezii au dezvoltat o intreaga enciclopedie a nutritiei conform celor 5 elemente (apa, lemn, foc, metal, pamant) oferind corpului componentele aferente fiecarui tip de gust, miros, anotimp, temperatura etc Dar ei sunt recunoscuti si pentru elixirele de viata lunga si nemurire pe care au cautat sa le dezvolte, pentru esenta, energie si spirit in parte, pentru intarirea organelor, pentru cele 5 elemente, pentru circulatia energiei pe meridiane.
Practic, scopul lor a fost incetinirea procesului de imbatranire a organismului si traiul in corpul fizic, sanatos, pentru o cat mai lunga perioada de timp, pentru a te putea cunoaste cat mai profund si a contribui la ‘binele intregului univers’.
Vom vedea in urmatorul articol cum anume se pierde vitalitatea la nivel celular ca urmare a imbatranirii -  iar apoi, cum ajungem la recapatarea tineretii celulare si, automat, a vitalitatii intregii fiinte.

http://fantanavitalitatii.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu